poniedziałek, 27 lipca 2020

KOTLETY Z JAJEK I KALAFIORA

Bardzo proste, tanie i smaczne kotleciki bezmięsne. Ich składniki można dowolnie modyfikować, o dodatki, które lubimy 😄 Są pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło jakie danie obiadowe z dodatkiem jakiejś smacznej surówki.




Składniki:
  • 1/2 ugotowanego kalafiora
  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 cebula (pokrojona i podsmażona na oleju)
  • natka lub koperek
  • olej
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:



Kalafiora dusimy widelcem na drobno, jajka ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy, dodajemy surowe jajka, podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, 1-2 łyżki bułki tartej, posiekaną zieleninę. Masę wyrabiamy dokładnie. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy z bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.