poniedziałek, 20 lipca 2020

PUSZYSTY PLACEK DROŻDŻOWY Z KORYTKA (Z CZARNĄ PORZECZKĄ)

Klasyczny placek drożdżowy tym razem z moją ukochaną czarną porzeczką 😍 W sezomie możemy wykorzystać świeże owoce, a poza sezonem świetnie sprawdzi się tutaj mrożona porzeczka. 
Polecam gorąco! 




Składniki: 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 2 jaja +2 żółtka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • skórkę otartą z 1 sparzonej cytryny
  • dodatkowo u mnie garść suszonej żurawiny
  • 3/4 szkl obranej czarnej porzeczki

Wykonanie: 




Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Do wyrośnietego ciasta dodać żurawinę. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć  obrane z szypułek i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonkąPonownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.