piątek, 17 lipca 2020

PAPRYKA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM

 Papryka faszerowana to świetny przepis nie tylko na syty obiad, ale i fajną przekąskę kolacyjną, kiedy zapowiedzą nam się znajomi. Całe danie można przygotować wcześniej, a nawet poprzedniego dnia, a potem tylko myk - naczynie do piekarnika 😎
Ponieważ danie jak wspomniałam jest bardzo syte, nie robię do niego już innych dodatków. Uważam, że są zbędne.




Składniki:
  • ok 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ryż
  • koncentrat pomidorowy
  • starta mozarella

Wykonanie:

Papryki myjemy. Z każdej odcinamy górę, która posłuży nam jako przykrycie i wydrążamy środek. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą mięsną. Farszem nadziewamy każdą paprykę.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. 




Podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia naczynie odkrywamy, a każdą paprykę posypujemy łyżką startego sera. Zapiekamy całość chwilę (do momentu, kiedy ser się ładnie roztopi).