niedziela, 5 lipca 2020

CHRUPIĄCE GOFRY

Jedne z lepszych jakie jadłam. Świeże - są pysznie chrupiące 😍 
Oczywiście możemy je przyozdobić pieknymi dodatkami: bitą śmietaną, owocami, czekoladą .... czym tylko dusza zapragnie. Moje zdjęcia też byłyby piękniejsze, gdybym moje gofry ozdobiła bardziej, ale ... 😕
 ja po prostu gofry lubię w najbardziej skromnej postaci: tylko posypane delikatnie cukrem pudrem. Nie lubię ani sztucznej śmietany "ze szprycy", ani ubitej kremnówki. Nie lubię też na gofrach owoców ... 😎  Tak więc oddaję Wam dziś bardzo skromny przepis na gofry, które nas zachwyciły ... 



Składniki:
  • - 3 jajka
  • - 200 g cukru
  • - 1 opakowania cukru waniliowego (16 g)
  • - 250 g masła lub margaryny
  • - 500 g mąki
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • - 350-400 ml mleka

Wykonanie:

Jajka wraz z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką cytryny ucieramy na puch. Dodajemy rozpuszczone wcześniej  masło lub margarynę, a następnie  proszek do pieczenia, mleko i mąkę. Ubijamy mikserem na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników. Nakładamy do gofrownicy i pieczemy do zrumienienia.




Oj "Nana" jakie to dooobre 😉💛