wtorek, 23 czerwca 2020

KAKAOWE CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ. NA SMALCU

  • Takie kruche maszynkowe ciasteczka z dodatkiem smalcu są rewelacyjne! 😍  Właśnie ten składnik nadaje ciastkom niesamowitej kruchości, dlatego nie zamieniajcie go na masło, ani broń Boże na margarynę 😉, bo efekt będzie już nie ten sam. 
  • Jeśli pominiecie kakao (nie każdy lubi) ciasteczka wyjdą równie pyszne, tylko o lekko kremowym, klasycznym kolorze.


Składniki:
  • 0.5 kg mąki
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 100 g smalcu o temp. pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2 płaskie łyżki kakao

Wykonanie:


Masło i smalec kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, skórką cytrynową i śmietaną. Wyrabiamy dokładnie do połączenia się składników. Kiedy wszystkie składniki połącza się, dosypujemy kakao i zagniatamy jeszcze chwilę, nie za długo, tyle, aby uzyskać marmurkową jasno-ciemną strukturę.  Wyrobione ciasto zawijamy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Oczywiście można na dłużej. Ja zazwyczaj ciasto przygotowuję wieczorem, a formuję i  piekę ciastka następnego dnia. Z gotowego ciasta wycinamy dowolne kształty foremkami lub przy wykorzystaniu maszynki do mięsa i nakładek wyciskamy ciastka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, i pieczemy około 13-15 minut.