poniedziałek, 8 czerwca 2020

CIASTECZKA BUDYNIOWE Z NUTELLĄ

Pyszne ciasteczka budyniowe 😍
Delikatne, kruche i mocno maślane. 
Nic więcej nie powiem .... idę robić kawę ☕ i zajadać ciastka 😉




Składniki: (na 2 blaszki ciastek)
  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g miękkiego masła (82%)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 op. budyniu śmietankowego  lub waniliowego bez cukru (40g każdy)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz mleko. Do ubitej masy dodajemy mąkę i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h  (lub dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość  ok. 3 mm i dowolną foremką wykrawamy ciasteczka. Jeśli ciasto po wyjęciu z lodówki będzie mocno twarde (duża zawartość masła) odczekajmy trochę, albo lekko oceplny je dłońmi. Wykrojone ciastka układamy   na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na ok. 10-12 minut, aż krawędzie ciasteczek ładnie się zarumienią. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Następnie ciastka sklejamy nutellą po 2. 


Na wierzchu dekorujemy dowolnie, lub zostawiamy bez dekoracji - też jest pysznie .