Pyszne, mięciutkie kawałki karkówki w pikantnej, pomidorowej zalewie. Do tego mięciutkie warzywa i fajny, jednogarnkowy obiad gotowy!
Będzie smakował wszystkim mięsożercom, gwarantuję 😉
Składniki:
- karkówka (ilość dowolna u mnie 1.30 kg)
- olej
- sól
- pieprz
- po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki
- 1 papryczka chili
- 200 g małych pieczarek
- 2 cebule
- słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe
- 1 szkl przegotowanej wody
- 1/2 szkl ketchupu pikantnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka (ilość dowolna, zależy jaką ostrość lubimy)
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą.
Wykonanie:
Plastry karkówki (ok 1 cm) dzielimy jeszcze na połowę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Jeśli lubimy posypujemy też czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone w piórka 2 cebule oraz pokrojona paprykę, papryczkę chili (usuwamy dokładnie pestki) i pieczarki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, następnie podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wrzucamy małe korniszony lub plasterki ogórków konserwowych. Całość zalewamy przygotowana zalewą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę i 20-30 minut.