czwartek, 4 czerwca 2020

KARKÓWKA PO ZBÓJNICKU.ZAPIEKANA. Z JEDNEGO GARNKA.

Pyszne, mięciutkie kawałki karkówki w pikantnej, pomidorowej zalewie. Do tego mięciutkie warzywa i fajny, jednogarnkowy obiad gotowy! 
Będzie smakował wszystkim mięsożercom, gwarantuję 😉



Składniki:
  • karkówka (ilość dowolna u mnie 1.30 kg)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 200 g małych pieczarek
  • 2 cebule
  • słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe
Zalewa:
  • 1 szkl przegotowanej wody
  • 1/2 szkl ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2  łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ostra papryka (ilość dowolna, zależy jaką ostrość lubimy)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą.

Wykonanie:


Plastry karkówki (ok 1 cm) dzielimy jeszcze na połowę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Jeśli lubimy posypujemy też czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone w piórka 2 cebule oraz pokrojona paprykę, papryczkę chili (usuwamy dokładnie pestki) i pieczarki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, następnie podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wrzucamy małe korniszony lub plasterki ogórków konserwowych. Całość zalewamy przygotowana zalewą. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę i 20-30 minut.