środa, 3 czerwca 2020

PYSZNE CIASTECZKA MAŚLANE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

Uwielbiam kruche, maślane ciasteczka 😍 I robić, i jeść 😀 Tym razem wzbogaciłam ich smak otartą skórką z jednej (oczywiście sparzonej wcześniej) pomarańczy. Pomarańczowy smak tutaj jednak nie dominuje, a jedynie podkreśla aromat masła.


Składniki: (na ok. 35-40 szt)
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna!)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego
dodatkowo: 1 rozkłócone jajko + szczypta cukru - do posypania ciastek

Wykonanie: 

Obie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło i łączymy składniki dość szybko. Możemy to zrobić mikserem przy użyciu haka lub siekając zwykłym nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy na złoty kolor ( u mnie ok 12 minut).