czwartek, 28 maja 2020

MIELONE ZAWIJASY A'LA ZRAZY

Fajny przepis na trochę inną wersję klasycznych mielonych. Wcześniej robiłam już takie mielone z białymi kiełbaskami w środku, a tym razem nafaszerowałam je podobnie jak zrazy: boczkiem, ogórkami i cebulką.
Wyszło pysznie! 



Składniki:
  • mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • kilka plasterków chudego boczku 
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej
Wykonanie:

Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, z 2 łyżkami bułki tartej, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić.  Łyżką nakładać na dłoń , na  masę nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor.  Możemy również podlać je bulionem i dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami , buraczkami lub ulubioną surówką 😍