środa, 20 maja 2020

ZIOŁOWY LABNEH. DOMOWY SEREK Z JOGURTÓW GRECKICH

Pyszny, delikatny, o kremowej konsystencji serek, który powstaje dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu obciekania z serwatki) 😍 Potrzebujemy do niego minimum składników , jest tani w przygotowaniu, a przede wszystkim - o niebo lepszy i zdrowszy od twarożków ze sklepowej półki. Kiedy już zrobicie po raz pierwszy Wasz własny domowy labneh ... zakochacie się w jego aksamitnym, lekko kwaskowym smaku 😍 Wersję podstawową można urozmaicać dosłownie na tysiące sposobów! Do mojego serka dodałam przesmażoną na maśle klarowanym małą cebulkę, a w raz z nią posiekany koperek (tak, tak, przesmażony koperek podpatrzyłam u Andrzeja Polana, i to jest przysłowiowy strzał w 10-tkę). Ale w prostej wersji możecie dorzucić zioła (koperek, szczypiorek czy natkę) bezpośrednio do jogurtu i pominąć smażenie. 
Serek jest równie pyszny z dodatkiem papryki, czarnuszki, posiekanych drobno suszonych pomidorów, oliwek, awokado czy jakichkolwiek innych ulubionych przez nas dodatków.
Zachęcam gorąco do zrobienia! 





Składniki: (na  średnią miseczkę sera - około 300 g - 350 g)
  • 800 g jogurtu greckiego
  • sól wg uznania, u mnie 1/2 łyżeczki
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • dowolna ilość posiekanych ziół (u mnie drobny szczypiorek i koperek)

Wykonanie: 


Na rozgrzanym maśle przesmażamy pokrojoną drobno cebulkę wraz z posiekanymi ziołami. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy zawartość patelni oraz sól. Mieszamy wszystko. Sitko wykładamy gazą wyjałowioną. Przekładamy jogurt i zawiązujemy od góry sznurkiem lub gumką. Odstawiamy do odcieknięcia na minimum dobę. Ja powiesiłam na kuchennym kranie na całą noc, a potem obciekał sobie jeszcze na sitku. Im dłużej będzie obciekał, tym jego konsystencja będzie bardziej zwarta.