wtorek, 19 maja 2020

PROSTE ROGALIKI NA KRUPCZATCE Z POWIDŁAMI



Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g  zimnego masła 82% tłuszczu
  • 2 żółtka 
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% ukwaszonej  
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 op cukru wanilinowego (16g)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo: powidła śliwkowe 


Wykonanie: 
Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się lekko zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.