czwartek, 14 maja 2020

PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA

  • Drożdżowa chałka ... To chyba coś, co kocham jeszcze bardziej niż tradycyjną drożdżówkę 😍 Mięciutka, delikatna, puszysta, wystarczająco słodka, więc z reguły nie posypuję jej już kruszonką.
  • Jej splot (na 4) wciąż  pozostawia  u mnie wiele do życzenia.
  • Ale za to smak mnie nigdy nie rozczarował! 
  • Oczywiście ledwo przestygnie 
  • nigdy nie mogę oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić sobie jeszcze ciepłego kromala... 😋💗




Składniki:
  • 18 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 1/3 szkl szklanki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu 
  • 1/2 op. cukru waniliowego (o wadze 16 g)
  • szczypta soli
  • 3  szkl mąki pszennej + 2 łyżeczki do rozczynu
  • 1 całe jajko + 1 do posmarowania chałki
  • 70 g roztopionego, ciepłego masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 


Wykonanie:


Do miseczki rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Roztrzepujemy i  zostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
Kiedy będą gotowe, dodajemy je do przesianej mąki. A potem w kolejności dorzucamy cukier , cukier waniliowy, sól, roztopione ciepłe masło, jajko i skórkę otartą z cytryny.
Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze hakiem - około 5-8 minut na średnich obrotach.  Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.
Następnie  przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać ( około 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy chwilę. Nastepnie dzielimy je na 3 (lub więcej dla zaawansowanych 😉) części i zaplatamy tak jak zaplata się warkocz. Końce warkocza podwijamy pod spód chałki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na ok 20-30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 35 minut.