czwartek, 16 kwietnia 2020

PROSTE RACUSZKI Z JABŁKAMI (NA PROSZKU DO PIECZENIA)

Oj jak mi się chciało ostatnio racuszków .... takich puszystych, najlepiej 
z jabłkami w środku 😋
 Uwielbiam drożdżowe, ale są odrobinę bardziej czasochłonne, a czasu akurat zazwyczaj u mnie brak 😠, więc postanowiłam zrobić równie dobre w smaku, a szybsze w wykonaniu - takie na proszku do pieczenia. Można je robić z jabłkami (tak jak u mnie) albo z innymn owocami np. borówkami czy brzoskwiniami (nawet z puszki). 
Każda wersja jest bardzo smaczna 😍
Racuszki są smaczne (w przeciwieństwie do drożdżowych) nawet na drugi dzień, po uprzednim lekkim podgrzaniu w piekarniku lub mikrofalówce. 





Składniki : (na 10 średniej wielkości sztuk)
  • 1 jajko + 1 żółtko 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • olej do smażenia
  • dowolne owoce (u mnie 1 jabłko pokrojone w kostkę)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 

Wykonanie


Do miski wbijamy jajko i żółtko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy całość  na puszystą masę. Następnie  partiami  dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do otrzymanej masy wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko oraz skórkę cytrynową. Mieszamy. Łyżką nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.