czwartek, 26 marca 2020

BABKA JOGURTOWA Z BUDYNIEM

😎 Pyszna. O bardziej ścisłej i  lekko wilgotnej strukturze - polecam  ją wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Długo zachowuje świeżość,
Pamiętajmy tylko o tym, aby wszystkie składniki na babkę miały temp. pokojową.




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • 3/4 szkl cukru 
  • kilka kropli aromatu śmietankowego

Wykonanie:


Białka oddzielamy  od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy porcjami olej i jogurt, dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem budynowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i bardzo dokładnie mieszamy (łyżką).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekłądamy je do masy delikatnie mieszając.  Formę smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.