środa, 12 lutego 2020

DROŻDŻOWE WIANUSZKI Z SEREM

Ciasto drożdżowe nie takie straszne jak je malują 😉 czyli opisują. 
Jeśli jednak będziemy je robić krok po kroku zgodnie z opisem, nasz trud zostanie nagrodzony pysznymi, mięciutkimi drożdżówkami. A praktyka czyni mistrza 😎. Im częściej będziemy obcować z ciastem drożdżowym, tym wszelkie drożdżowe słodkości będą dla nas prostrze do zrobienia. 
Jeśli sposób formowania poniższych drożdżówek jest dla Was za trudny, wycinajcie po prostu krążki drożdżowego ciasta szklanka, nałóżcie nadzienie (dowolne) i posypcie kruszonką. Też będzie pysznie! Bo dla mnie wszystko co drożdżowe jest zawsze przepyszne 😍



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2  szklanki mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Na masę serową:

  • 350 g twarogu mielonego
  • 1 żółtko
  • 2 opakowania (po 16 g każde) cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Wszystkie składniki mieszamy.

dodatkowo:
  • roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek
  • kruszonka z tego przepisu
Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15 min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część  rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę serową (u mnie na zdjęciu makowa).




Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z serem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek.
Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20-25 minut - do uzyskania złotego koloru.