środa, 5 lutego 2020

CHRUPIĄCA SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Pyszna, lekko chrupiąca surówka, która pasuje praktycznie do wszystkiego 😀
Do mięsa, do ryb, sadzonego jajka ...
Jest szybka, tania i bardzo smaczna.



Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (lub jeśli nie dbamy o kalorie - 2 płaskie łyżki majonezu)
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • sól (do smaku)
  • cukier (do smaku)
  • koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, lekko solimy, ugniatamy dłońmi, i odstawiamy. Następnie ścieramy na oczkach marchewkę, kroimy drobno cebulkę, siekamy zieleninę. Warzywa mieszamy, dodajemy olej (ew.oliwę lub majonez), sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie się "przegryzły".