środa, 15 stycznia 2020

POTRAWKA Z KURCZAKA Z GROSZKIEM, MARCHEWKĄ I KALAFIOREM

Dziś zapraszam na prosty, smaczny i zdrowy obiad. Potrawka z kurczaka należy do moich ulubionych, a ta z dodatkiem dużej ilości pysznych, gotowanych warzyw to juz wogóle  przysłowiowe "niebo w gębie" 😍
Taki pyszny obiad robi się szybko, i nie wymaga od nas jakiś wyszukanych składników. 
Dodane przeze mnie warzywa możemy oczywiście dowolnie zmieniać. Możemy np. wzbogacić nasz sos o ugotowaną brukselkę, por czy seler. Też będzie bardzo smacznie 👌




Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • puszka groszku 200g
  • 1/2 kalafiora 
  • 2 łyżki masła
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • bulion
  • posiekana zielenina (koperek lub natka)


Wykonanie:


Piersi czyścimy, kroimy w sporą kostkę, posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i podsmażamy na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Nastepnie zalewamy bulionem i dorzucamy marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki oraz różyczki kalafiora. Całość dusimy do miękkości mięsa i warzyw. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę, wlewamy na gotujący się sos. Całość zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną). Na koniec dorzucamy groszek konserwowy i natkę lub koperek.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.