niedziela, 5 stycznia 2020

BOGRACZ (Z PRĘGI WOŁOWEJ)

                                   Bogracz - inspirowana węgierską kuchnią gulasz-zupa.
                 Nazwa wywodzi się od kociołka służącego do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Idealna zupa na chłodne dni, bo super rozgrzewa. Aromatyczna, gęsta, z kostkami mięciutkiej wołowiny 👍 Pyyychota! 




                   Składniki:
  •          ok. 600 g wołowiny (u mnie pręga wołowa)
  •          kawałek boczku
  •          2 marchewki
  •          2 pietruszki
  •          2  cebule 
  •          2 ziemniaki
  •          1 mała czerwona papryka
  •          kilka pieczarek (mój dodatek)
  •          2 łyżki przecieru pomidorowego
  •          1 puszka pomidorów w sosie własnym (zmiksowanych)
  •          liść laurowy
  •          ziele angielskie
  •          sól, pieprz czarny
  •          mielona papryka chili
  •          sporo słodkiej sproszkowanej papryki
  •          bulion
   
      Wykonanie:
      
      Do garnka wkładamy pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy, aby wytopił się tłuszcz. Nastepnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy je z wszystkich stron po czym dodajemy pokrojoną cebulę. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, sproszkowane  papryki  i zalewamy całość bulionem (jeśli nie mamy - wodą). Gotujemy na małym ogniu około 1-1.5h. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i  dusimy jeszcze całość do miękkości warzyw.