Jak z każdym daniem przy użyciu ciasta francuskiego, tak i z tym, pracy jest bardzo niewiele. Mam na myśli oczywiście gotowe ciasto francuskie 😉 Dzięki temu, kto wymyślił takie ułatwienie w kuchni! Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować słodkie lub wytrawne danie. Tym razem użyłam ciasta francuskiego do przygotowania małych, chrupiących kopert z nadzieniem ... z kaszanki. Wyszło baaardzo smacznie! Gwarantuję więc, że danie zasmakuje wszystkim miłośnikom zarówno kaszanki, jak i ciasta francuskiego 😍
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2-3 kaszanki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
- do posypania: kminek, czarnuszka, sezam
- do posmarowania: 1 rozkłócone jajko
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki kaszankę. Kiedy kaszanka się podsmaży przyprawiamy ją do smaku, a następnie lekko studzimy.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Na środek każdego układamy po łyżeczce kaszanki. Dwa przeciwne boli sklejamy ze sobą. Otrzymane koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).
Nigdy nie widziałam takiego wynalazku.
OdpowiedzUsuńW takim razie cieszę się, że ten "wynalazek" pokazuję światu jako pierwsza 👍👍👍
UsuńBardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuń