poniedziałek, 31 sierpnia 2020

FRANCUSKIE ROGALIKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM. DLA LENIWYCH. ALBO WYGODNYCH.

Rogaliki dla leniwych , a nawet ... bardzo leniwych 😜 Albo zapracowanych. Albo zajętych z jakiegoś tam powodu. Albo początkujących w sztuce kulinarnej ... 😀
Szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie mocno słodkie. A mimo to wyjęte prosto z piekarnika są rewelacyjne. I nie wierzcie - wcale nie trzeba ocierać potu z czoła i siedzieć w kuchni po nocach, żeby stworzyć coś smacznego 😉 Od wielu, wielu lat posiłkuję się gotowym ciastem francuskim i Nooooobla temu, kto je wymyslił! Można tak z nim kombinowac, że głowa mała 😛 Zajrzyjcie do mojej zakładki "z ciasta francuskiego", a znajdziecie tam wiele przepisów właśnie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 👍



Składniki:
  • op. ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko
  • kilka łyżek musu jabłkowego domowego lub gotowego prażonego jabłka
  • cukier waniliowy do posypania rogali
  • płatki migdałów do posypania rogali
  • 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu

Wykonanie:

Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę prażonego jabłka i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta.  Każdego rogalika smaruję rozkłóconym jajkiem, posypuję odrobiną cukru waniliowego i płatkami migdałów. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki. Piekę w temp.180 st do zrumienienia - około 15 minut.








sobota, 29 sierpnia 2020

CHLEB CEBULOWY. PSZENNO-RAZOWY.

Bardzo dobry chlebek na drożdżach. Fajna struktura, fajny smak ... jedynie nad kształtem muszę popracować, bo okrągłe chleby zdecydowanie mi nie wychodzą 😟 Mimo, że posiadam koszyk do wyrastania chleba, kształt trochę mi się "rozjeżdża", a nie chcę dosypywać mąki więcej niż przewiduje przepis.  Ale co tam kształt! 😉
 Przecież smak się liczy ... a smak był taki, że Pan Mąż połowę zjadł w jedno popołudnie 😂
Ja (z oszczędności czasu) do chleba wykorzystałam gotową prażoną cebulkę, ale oczywiście można podsmażyć zwykłą cebulę na łyżce masła i dodać do ciasta. 



Składniki: 
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl mąki pszennej razowej 
  • 7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 150 ml  ciepłej wody
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie z Prymatu)
Wykonanie: 


Ciepłe mleko łączymy z ciepłą wodą, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników. Obie mąki łączymy w misce, dodajemy sól, prażoną cebulką oraz rozczyn z drożdżami (nie musi być wyrośnięty). Wyrabiamy chwilę ciasto, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta. (Ja umieszczam miskę blisko grzejnika, jesli jest włączony lub wkładam do piekarnika leciutko nagrzanego, tak do 30 st). Kiedy ciasto podrośnie wykładamy je na blat kuchenny posypany lekko maką i wyrabiamy chwilę. Następnie wkładamy  do koszyka do wzrostu chleba (jeśli mamy) lub do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w celu ponownego wyrośnięcia. Jesli nasze ciasto wyrastało w koszyku, to wykłądamy je teraz na blache wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy ostrym nożem (żyletką). Podobnie nacinamy jeśli chleb wyrastał w foremce. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na dół wstawiamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.  Po wyjęciu studzimy na kratce. 







piątek, 28 sierpnia 2020

BOTWINKA NA CIELĘCINIE

Botwinka - zupa zwiastująca nadejście lata ... My - jej miłośnicy, gotujemy ją praktycznie od wiosny do późnego lata! Uwielbiam jej delikatność, a ta, ugotowana na cielęcinie ma przepyszny smak i aromat. U progu lata jemy ją dość często, bo później liście buraków są już zbyt duże i grube, tracą także swój smak i delikatność.
Dziś moja ulubiona wersja: gęsta od warzyw, z odrobiną śmietany i osobno podanymi tłuczonymi ziemniakami z cebulką lub boczkiem 😍
No i jajo 🤣 
U mnie element obowiązkowy botwinki. 




Składniki:


  • ok 300 g cielęciny z kością
  • 1  pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • sok z  cytryny
  • śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml koncentratu z buraków
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek do dekoracji
Wykonanie:


Mięso włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar do miękkości mięsa. Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój.
Marchew, seler i pietruszkę obierz, pokrój dowolnie.
Umyte wcześniej łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Wszystkie warzywa włóż do wywaru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj koncentrat buraczany, sok z cytryny (do smaku), sól, pieprz, ew. szczyptę cukru.
Dopraw śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną zupy.

Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone wcześniej mięso. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.





czwartek, 27 sierpnia 2020

PROSTE UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Uwielbiam proste ciasta z owocami ... drożdżówki, kruche, ucierane, muffinki ... grunt, żeby nie było w nich kremu, za którym najzwyczajniej nie przepadam 😕 Dlatego też na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na  te ulubionych przeze mnie ciasta 😃
Dziś zostawiam Wam  Czytelnicy, kolejny prosty przepis na bardzo fajne ucierane ciasto, które możecie upiec z Waszymi ulubionymi owocami. 
U mnie wybór padł na rabarbar ... kocham połączenie jego kwaśnego smaku ze słodką, maślaną kruszonką ... 😍
Ciasto nie jest suche, i długo zachowuje swoją wilgotność.



Składniki: (u mnie blaszka 26cmx36cm)
  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl oleju
  • 1/3 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
  • 3-4 łodygi rabarbaru lub inne sezonowe owoce
Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie:
  • Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy przesianą mąkę  wraz z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, partiami olej i mleko, sól i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
  • Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu układamy pokrojony w ok 1 cm kawałki rabarbar. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.




środa, 26 sierpnia 2020

KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI

Nie trzeba być rodowitym Włochem, aby wiedzieć, że podstawą dobrego risotto jest ... odpowiedni gatunej ryżu. 😊 Najlepszym dostepnym u nas gatunkiem jest ryż  Arborio, Carnaroli lub po prostu „ryż do risotto”. Poza tym: dobry bulion, masło połączone z oliwą, odpowiedni gatunek sera i trochę cierpliwości 😉 (Oczywiście przyda się też białe wino, ale ja najczęściej o nim zapominam).  Dodatki do risotto mogą być przeróżne ... tu nie musimy sie trzymac ściśle jakiegoś znalezionego w sieci przepisu. ja osobiście najbardziej lubię pomidorowe i grzybowe 😍
Dzis zapraszam na pysznie kremowe risotto z kurkami. 

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio lub carnaroli
  • 300 g  kurek
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (super sprawdza się przyrządzony wczesniej rosół)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ok 50-100 g startego sera parmezan lub grana padano
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kurki dokładni myjemy, dość szybko, aby nie "opiły" nam sie zbyt duzo wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na łyżce masła + 2 łyżli oliwy do zezłocenia wraz z przecisnietym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy kurki (większe kroimy na mniejsze kawałki). Kiedy delikatnie się podsmażą, wsypujemy na patelnię ryż i smażymy około 3 minut, aż wszystkie ziarenka pokryją sie tłuszczem. Następnie całość zalewamy odrobiną gorącego bulionu - tak aby bulion pokrył minimalnie ryż. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodajemy kolejną partię bulionu. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien być wtedy kremowy na zewnatrz, a al dente w środku.

Na samym końcu risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego łyżkę masła, garść sera, dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą i podajemy od razu. 





wtorek, 25 sierpnia 2020

KRUCHO-DROŻDŻOWE KOPERTY Z KRUSZONKĄ I CZEKOLADĄ

 

Składniki:
  • 40 dkg mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 250 g "Kasi" lub innej margaryny do pieczenia
  • 2 łyzki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (do posypania ciastek)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  •  tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie:


Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy kostkę czekolady. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Każde ciastko posypujemy kruszonką i cukrem waniliowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st. 


 







piątek, 21 sierpnia 2020

KLOPSIKI MIELONE W SOSIE KOPERKOWO-WARZYWNYM

Kotlety mielone to moja słabość 💓 
Uwielbiam pod każdą postacią. Jednak niekoniecznie muszą być smażone.
Bardzo lubię też te gotowane. 
Ostatnio zrobiłam je w pysznym, koperkowym sosie z warzywami.
Warzywa nadały potrawie niesamowity aromat, i bardzo wzbogaciły smak sosu. 
Wyszedł obiad pierwsza klasa 😍



Składniki:
  • mięso mielone, ja użyłam ok 1kg łopatki
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1 namoczona w wodzie lub mleku kajzerka
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku
Na sos:
  • bulion drobiowy (jeśli nie mamy - woda)
  • liść laurowy
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • śmietana 18% - ilość wg upodobania
  • 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie zimnej wody
  • koperek
  • czasem dodaję także małą, 200 g puszkę groszku konserwowego


Wykonanie:


Do zmielonego mięso dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajka, przyprawy oraz pokrojoną drobniutko cebulę. Wyrabiamy dłońmi całość na gładką masę minimum 5 minut. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże klopsiki i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20-25 minut. Następnie warzywa wyjmujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do sosu. Sos zagęszczamy mąką i  śmietaną 18%. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość świeżo posiekanego koperku...





                                                

środa, 19 sierpnia 2020

PROSTY SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

Bardzo prosty, szybki i pyszny sernik wypatrzony na blogu Ani. 
Sernik jest delikatny, nie za słodki, puszysty, no i robi się go bardzo szybko - co jest dodatkową zaletą 😎
Jest pieczony troche dłużej w niższej temteraturze, co powoduje, że sernik jest równy, i nie opada po wyjęciu z piekarnika. 



Składniki: (u mnie tortownica 24 cm)
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 100 g roztopionego masła lub margaryny
  • 4 średnie jajka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem - 60 g proszku
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Kruszonka: z tego przepisu

Wykonanie:


Do zmielonego twarogu wbijamy 4 całe jajka. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz  cukru, opakowanie budyniu oraz skórkę ctytrynową. Wszystkie składniki na masę serową mieszamy dokładnie. Można to zrobić łyżką, trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Gotową masę serową wylewamy do foremki wyłozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny (lub inne ulubione owoce). Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a sernik zostawiamy jeszcze na około 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po wystudzeniu sernik zostawiamy w chłodnym miejscu lub wstawiamy do lodówki.







czwartek, 13 sierpnia 2020

GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z KURKAMI I CAMEMBERTEM

 Grzanki moja miłość! 😍



Składniki:
  • bagietka na grzanki
  • ser camembert
  • kurki
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • odrobina masła
  • pysznie smakuje także dodana twarda gruszka
Wykonanie:


Kurki oczyścić. Jeżeli  są drobne, zostawiamy je w całości, jeżeli większe - kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki, smażymy aż zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, i smażymy całość mieszając około 10 minut na małym ogniu. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. 
Bagietkę kroimy po skosie na kromki, każdą kromkę smarujemy odrobiną masła.  Na każdej  układamy plasterki camemberta i łyżeczkę kurek z cebulką.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. 





środa, 12 sierpnia 2020

PUSZYSTE, DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Drożdżowe bułeczki ... dla mnie zawsze zostaną Nr 1 wśród wszystkich wypieków 💗💗💗
Kocham ich zapach ... ich smak ... nawet ich nieidealny wygląd (zawsze pękają mi podczas pieczenia, pewnie od przeładowanego powidłami lub owocami wnętrza). 
Są dla mnie pyszne lekko ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale i na drugi - ba nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Czasem wydaje mi się, że z każdym dniem "nabierają mocy"? 😉
Dzisiejsze wyszły mi nieziemsko dobre. Puszyste, leciutkie, odpowiednio słodkie ... i ta maślana kruszonka! 
No dobra 😉 Koniec chwalenia się 😋 Zapraszam do wypróbowania przepisu! 


Składniki: (na około 14 sztuk)
  • 500-600g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
Dodatkowo: kilka sztuk świeżych brzoskwini pokrojonych w małą kostkę. Oczywiście brzoskwinie zastępujemy dowolnymi owocami, którymi w danym momencie dysponujemy 😉 I tak będzie smacznie! 


Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione, lekko ciepłe masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je pokrojonymi brzoskwiniami.  Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, bądź uformować podłużny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.




sobota, 8 sierpnia 2020

FRANCUSKIE KOPERTY Z KASZANKĄ

Jak z każdym daniem przy użyciu ciasta francuskiego, tak i z tym, pracy jest bardzo niewiele. Mam na myśli oczywiście gotowe ciasto francuskie 😉 Dzięki temu, kto wymyślił takie ułatwienie w kuchni! Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować słodkie lub wytrawne danie. Tym razem użyłam ciasta francuskiego do przygotowania małych, chrupiących kopert z nadzieniem ... z kaszanki. Wyszło baaardzo smacznie! Gwarantuję więc, że danie zasmakuje wszystkim miłośnikom zarówno kaszanki, jak i ciasta francuskiego 😍




Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2-3 kaszanki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • do posypania: kminek, czarnuszka, sezam
  • do posmarowania: 1 rozkłócone jajko

Wykonanie:


Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki kaszankę. Kiedy kaszanka się podsmaży przyprawiamy ją do smaku, a następnie lekko studzimy.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Na środek każdego układamy po łyżeczce kaszanki. Dwa przeciwne boli sklejamy ze sobą. Otrzymane koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).