Mega szybkie ciasto do zrobienia 馃槏
Dzi臋ki dodatkowi m膮ki kukurydzianej ciasto na nie tylko pi臋kny, 偶贸艂ty kolor ale fajn膮, wilgotn膮 struktur臋. Przepis podpatrzy艂am na stronie Gotujmy.pl. Ju偶 na pierwszy rzut oka widzia艂am na zdj臋ciu, 偶e ciasto jest bardzo puszyste, wi臋c postanowi艂am wypr贸bowa膰 przepis. Nie zawiod艂am si臋. Tym razem zrobi艂am z rabarbarem. Jego kwaskowy smak fajnie prze艂ama艂 s艂odycz ciasta.
Dzi臋ki dodatkowi m膮ki kukurydzianej ciasto na nie tylko pi臋kny, 偶贸艂ty kolor ale fajn膮, wilgotn膮 struktur臋. Przepis podpatrzy艂am na stronie Gotujmy.pl. Ju偶 na pierwszy rzut oka widzia艂am na zdj臋ciu, 偶e ciasto jest bardzo puszyste, wi臋c postanowi艂am wypr贸bowa膰 przepis. Nie zawiod艂am si臋. Tym razem zrobi艂am z rabarbarem. Jego kwaskowy smak fajnie prze艂ama艂 s艂odycz ciasta.
- 1 szkl m膮ki pszennej
- 1 szkl m膮ki kukurydzianej
- 1 szkl mleka
- 2/3 szkl cukru
- 2 艂y偶eczki cukru waniliowego
- 1/3 szkl oleju
- 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 2 jajka
- dowolne owoce
Wykonanie:
Jajka spieniamy przy u偶yciu miksera. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. Miksujemy. Kiedy cukier jest ju偶 niewyczuwalny dodajemy kolejno pozosta艂e sk艂adniki i miksujemy kr贸tko do po艂膮czenia si臋.
Ciasto wylewamy do foremki wy艂o偶onej papierem do pieczenia, posypujemy kawa艂kami rabarbaru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie by艂o to 50 minut, mimo, 偶e autorka przepisu napisa艂a, 偶eby piec 25-30 minut. Oznacza to, 偶e d艂ugo艣膰 pieczenia zawsze musimy dopasowa膰 to w艂asnego piekarnika 馃槈)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz