Jak zwa艂, tak zwa艂 馃槈 Jedni m贸wi膮 艣mietanowiec, inni jogurtowiec albo ptasie mleczko .... widzia艂am gdzie艣 okre艣lenie "kryszta艂ek" 馃榾. U mnie ten deser figuruje bez nazwy, ale, 偶e na blogu rzecz jasna nazwa musi by膰 pad艂o na "BLOK JOGURTOWY", ze wzgl臋du na przewag臋 jogurtu naturalnego w przepisie. Tak wi臋c ... m贸j blok jogurtowy to nie tylko deser bardzo prosty, ale i lekki i ma艂o s艂odki. Co prawda mo偶na go robi膰 w 100% tylko z jogurtu naturalnego, a cukier puder zast膮pi膰 np. ksylitolem, i wtedy spokojnie mo偶na by nazwa膰 go fit 馃構 Ale wersja z samym jogurtem jest dla mnie mniej smaczna, a ksylitol niestety we wszystkim wyczuwam na odleg艂o艣膰 馃槦 i przeszkadza mi jego posmak .... Dlatego wol臋 zje艣膰 1 kawa艂ek tego, co mi smakuje, ni偶 2 kawa艂ki tego co jest mniej kaloryczne, ale nie odpowiada moim kubkom smakowym.
Deser jest ma艂o s艂odki, wi臋c je艣li kto艣 jest du偶ym 艂asuchem na s艂odko艣ci, proponuj臋 dorzuci膰 jeszcze jedn膮 艂y偶k臋 cukru pudru 馃槈
- 650 g jogurtu naturalnego
- 350 g 艣mietany 30%
- 4 艂y偶ki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 6 艂y偶eczek 偶elatyny
- kilka kropel aromaru cytrynowego
- 1 galaretka zielona
- 1 galaretka 偶贸艂ta
- 1 galaretka pomara艅czowa
- 1 galaretka owoce le艣ne
Wykonanie:
Ka偶d膮 z galaretek rozpuszczamy w po艂owie przewidzianej na opakowaniu wody czyli w 250 ml. Mieszamy, zostawiamy do st臋偶enia. Po zastygni臋ciu kroimy w du偶膮 kostk臋. 呕elatyn臋 zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawimy to 艣ci膮gni臋cia si臋. Jogurt mieszamy w garnku za pomoc膮 r贸zgi z cukrem waniliowym, aromatem cytrynowym, 艣mietan膮 i cukrem pudrem. Podgrzewamy (ale nie gotujemy) i kiedy masa jest mocno ciep艂a przek艂adamy do niej st臋偶on膮 偶elatyn臋. Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy do rozpuszczenia si臋 偶elatyny, a nastepnie studzimy. Do zimnej masy jogurtowej wrzucamy pokrojone galaretki. Mieszamy ca艂o艣膰.
Foremk臋 wyk艂adamy foli膮 spo偶ywcz膮. Wylewamy mas臋. Ca艂o艣膰 wyr贸wnujemy i wstawiamy do lod贸wki na kilka godzin.
Uwielbiam, cho膰 bardziej na 艣mietanie. Ale co chc臋 zrobi膰, to mnie na jaki艣 inny deser domownicy nam贸wi膮 - bo oni akurat nie bardzo. Chyba poczekam, a偶 b臋d臋 mie膰 dzieciaki, bo one zwykle lubi膮 takie s艂odkie desery :D.
OdpowiedzUsu艅Ja wieki nie robi艂am, a jak ju偶 robi艂am to albo na mleku skondensowanym, albo na 艣mietanie :-) A teraz tak mnie co艣 nasz艂o ... taki smak PRL-u troszke ;-) Wspomnienie starych czas贸w.
OdpowiedzUsu艅Moja c贸rka lubi takie deserki. A ja robi臋 na mleku.
OdpowiedzUsu艅http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2016/04/galaretkowiec-na-mleku.html
Ju偶 biegn臋 czyta膰 Tw贸j przepis ;-)
Usu艅