czwartek, 19 grudnia 2019

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z KUKURYDZĄ I GROSZKIEM

Zapraszam dziś na moja wersję sałatki śledziowej. Wiadomo, że do takiej sałatki każdy dodaje swoje ulubione produkty, i pod własny smak ją komponuje.
Ja zawsze słoność matiasów przełamuję lekką słodyczą ogórków konserwowych i kukurydzy. 
Fajnie podkręca też smak dodanie do niej małego jabłka 👍 No i oczywiście ziemniaki .... które są przecież nieodzownym składnikiem chyba każdej sałatki śledziowej 😉
taka sałatka pięknie wygląda ułożona warstwowo np. w szklanej misce ... 
ale ja zdecydowanie wolę "wymerdane" sałatki 😋 niż artystycznie ułożone piramidy na potrzeby pięknego zdjęcia.
Także moja sałatka "niewyględna" ale za to jaaaaaka dobra! 




Składniki:
  • kilka płatów mięsistych matiasów
  • 2 ziemniaki
  • 1 małe jabłko
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • 2-3 konserwowe ogórki
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • zielenina


Wykonanie:


Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 3-4 godziny. Po wymoczeniu pokroić w kostkę lub paski.  Ziemniaki obrać i ugotować, pokroić w dużą kostkę. Ogórki konserwowe w mniejszą. Cebulę i jabłko pokroić dość drobno. Kukurydzę i groszek odcedzić. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Dodac majonez, odrobinę musztardy, pieprz, ew. sól i posiekaną zieleninę. Ponownie wymieszać i schłodzić w lodówce.