środa, 18 grudnia 2019

MURZYNEK Z JOGURTOWĄ CHMURKĄ

Puszysty, aromatyczy murzynek pokryty delikatną jogurtową chmurką ... 
Dlaczego chmurką? 😎 Bo warstwa jogurtowa jest niesamowicie delikatna, nieprzesłodzona wręcz piankowa. Bardzo fajne zestawienie smaków. 
Ciasto jest proste do zrobienia, i nie zabierze Wam dużo czasu 😉



Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm)
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżka przyprawy do piernika
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej  mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.  Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy. 
Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy łyżką.
Teraz zabieramy się za wykonanie masy z jogurtów:

  
Składniki na masę jogurtową:
  • 1100 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżka mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 jajka
  • 100 g rodzynek
Jogurty miksujemy z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.  Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, następnie odciskamy i dodajemy do jogurtowej masy. Mieszamy całość delikatnie, po czym wykłądamy na wczesniej przygotowany piernikowo-czekoladowy spód. 
Wygładzamy całość łyżką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 - 60 minut. 
Po wystudzeniu możemy ozdobić ciasto polewą czekoladową. Ja polewę pomijam, bo nie lubię bardzo słodkich ciast.