piątek, 29 listopada 2019

ROLADY Z KARKÓWKI Z BIAŁĄ KIEŁBASKĄ

Takie rolady  możemy robić z różnego rodzaju mięsa. Zarówno wołowego jak i wieprzowego. Dziś zapraszam na rolady z karkówki, które uświetniłam białymi, cienkimi kiełbaskami. W tej sposób powstało pyszne, i nie skomplikowane danie obiadowe. Do środka roladek możemy wykorzystać zarówno surowe, jak i parzone  kiełbaski.




Składniki:
  • ok 1.20 kg karkówki
  • 2 cebule
  • kilka białych koktajlowych kiełbasek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sarepska musztarda
  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 łyżka mąki - do sosu
  • ew. śmietana 18% - do sosu


Wykonanie:


Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem. Następnie każdy plaster posypujemy majerankiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką i smarujemy musztardą. Na każdym płacie mięsa układamy po jednej kiełbasce (moje były już sparzone, więc zdjęłam z nich osłonki), po paseczku papryki czerwonej i zielonej oraz trochę pokrojonej drobno cebulki. Każdy płat zwijamy ciasno w rulon i spinamy wykałaczką lub związujemy nitką. Roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju lub smalcu. Jeśli sa już odpowiednio zrumienione, dorzucamy pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę smażymy całość, a następnie zalewamy wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby pokryła mięso. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie rolady przekładamy na talerz, a powstały sos zaciagamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotowujemy. Śmietanę hartujemy gorącym sosem , a nastepnie wlewamy do garnka. Doprawiamy do smaku. Do gorącego sosu przekładamy rolady.