czwartek, 7 listopada 2019

FILET Z PIERSI KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM


Prosty i szybki przepis na pyszną, aromatyczną pierś z kurczaka. Kruchutkie plastry mięsa zatopione w sosie pomidorowym, o wyraźnej nucie papryki. Ja zblendowałam sos (na potrzeby dzieci 😏), ale polecam zostawić widoczne kawałki papryki w sosie, i oprócz czerwonej użyć także żółtej lub pomarańczowej papryki. Będzie jeszcze smaczniej! Takie danie serwuję zazwyczaj z ryżem, ale z ziemniakami czy kasza też będzie smacznie 😍



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki 
  • olej do smażenia
  • ew. szczypta cukru


Wykonanie:


Pierś oczyszczamy. Każdą kroimy na podłużne plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i ostrą. Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz, a na  patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smazymy całość chwilę mieszając. Następnie wlewamy pomidory, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat. Przekłądamy podsmażone wcześniej piersi, całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, a sos blendujemy. Po zblendowaniu zagotowujemy raz jeszcze i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką , szczyptą cukru i śmietaną. 
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.