środa, 23 października 2019

SOCZYSTE KOTLECIKI SZU SZU Z PIERSI KURCZAKA

Przepis na te pyszne kotleciki  o wdzięcznej nazwie  SZU SZU otrzymałam od koleżanki Izy (ten i zresztą kilka innych, które kolejno testuję 😉) podczas ostatniego urlopu w PL. Okazało się, że nie tylko dotychczas ich nie robiłam, ale nawet jak dotąd nie wpadłam na ten przepis w internecie 😲, mimo, że króluje on  na wielu blogach i stronach. Kotleciki wykonane w ten sposób są pyszne. Marynata nadaje im kruchość i fajny smak. Myślę, że zadowolą wszystkich miłośników drobiowego mięska.

Ja przygotowuję marynatę wieczorem i na drugi dzień tylko myk - mięsko na patelnię 😎 Tak więc szybkość wykonania to kolejna zaleta tego przepisu. 


Składniki:

2 duże  piersi z kurczaka 

Na marynatę:

  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (jeśli nie lubimy - pomijamy)
  • 3/4 łyżeczki soli (można według smaku)
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu
Ponadto:
olej lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:


Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy.
Umyte  piersi kurczaka kroimy delikatnie po skosie na plastry o grubości 1 cm. Uzyskane plastry wkładamy do marynaty, i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni na oleju lub klarowanym maśle na średnim ogniu, aż do zrumienienia z obu stron. 
Gotowe kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.