środa, 16 października 2019

SZYBKI PIANKOWY SERNIK. Z BRZOSKWINIAMI i CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ

Bardzo szybki i prosty przepis na sernik, o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Robi sie go migusiem, i zaręczam, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które jak to się mówi potrafią przypalić wodę na herbatę 😎 
Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego. 
Gorąco polecam!





Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm)

  • 2  szklanki mąki
  • 160 g roztopionej margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka
Z wszystkich podanych  składników zagnieść kruszonkę. Całość podzielić na 2 części: większa posłuży za spód sernika, mniejszą posypiemy wierzch.

Masa serowa:

  • 1 kg serków dowolnych homogenizowanych waniliowych (osobiście polecam serki Rolmlecz, ale inne też mogą być)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g  roztopionej i schłodzonej margaryny (lub masła)
  • 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
  • 4 białka 
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + odrobina soku
dodatkowo: jeśli lubimy dowolne owoce (u mnie świeże brzoskwinie) 
Wykonanie:
Serki homogenizowane ubijamy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i  budyniem. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (lub masło). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, skórkę i sok z cytryny (lub aromat cytrynowy). Mieszamy całość łyżką. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki owoców, a następnie posypujemy  resztą ciemnego ciasta.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C. Jeśli będziemy mieli mniejszą tortownicę, proponuję wydłużyć o 10 minut czas pieczenia.  Po upieczeniu dobrze schładzamy, (sernik nie ma mocno ścisłej konsystencji) najlepiej w kilka godzin w lodówce. 
Wg mnie najlepszy jest na drugi dzień.