poniedziałek, 7 października 2019

MUFFINKI Z MĄKI MIGDAŁOWEJ Z BORÓWKAMI

Jeśli lubisz aromat migdałów  - ten przepis jest idealny dla Ciebie 👌Mięciutkie, puszyste muffinki o zdecydowanym migdałowym aromacie skradły moje serce (i podniebienie oczywiście), bo kocham wszystko co migdałowe. O niewątpliwych walorach samej mąki migdałowej nie będę się rozpisywać, bo to blog kulinarny, a nie dietetyczny 😉 a  opisów w internecie tysiące. Nadmienię tylko, że
mąkę migdałową możemy kupić gotową lub uzyskać domowymi sposobami mieląc na drobno obrane migdały. 




Składniki:
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka  mąki migdałowej
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy 16g
    • 80 g masła, roztopionego i wystudzonego
    • szczypta soli
    • aromat migdałowy
    • dowolne owoce - u mnie borówki

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki powinny mieć  temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy ze sobą produkty suche czyli: obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugim naczyniu produkty mokre: jajka, jogurt, masło i aromat. Następnie mieszamy zawartość obu miseczek. 
    Ciasto wykładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do połowy wysokości. Posypujemy borówkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st  na około 20 minut (do tzw.suchego patyczka).