Takie danie chyba nie wymaga rekomendacji 😍 Chrupiące placki ziemniaczane z pysznym sosem kurkowym ...
Niebo w gębie!😋
Składniki na placki:
- ok 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- sól
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej
Wykonanie:
Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Składniki na sos:
- 200 g kurek
- 1 cebula
- masło klarowane
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Najlepiej zalać je dużą ilością wody ze solą. Bez trudu wypływają wtedy na wierzch wszystkie zanieczyszczenia. Następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić. Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlać śmietanę 18%, posolić i popieprzyć (nie mocno, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów). Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.