środa, 4 września 2019

ZUPA Z ŻÓŁTEJ FASOLKI, KALAFIORA I KUREK


Dziś połączyłam w mojej zupie wszystko co uwielbiam: żółtą fasolkę szparagową, kalafiora i  pierwsze malutkie kurki, które udało mi się kupić 😍 
Zupa wyszła przepyszna ... 
Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉).




Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 kalafiora
  • garść kurek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • słodka śmietanka 18%
  • koperek

Wykonanie


Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, włoszczyznę i różyczki kalafiora. W czasie kiedy zupa się gotuje na patelni podsmażamy na klarowanym maśle cebulkę, a następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażamy całość chwilę, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną wcześniej śmietankę - zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy posiekany koperek i obrane mięso z indyka.