Szukaj na blogu

wtorek, 16 lipca 2019

KLOPSIKI Z INDYKA W AROMATYCZNYM SOSIE PIECZARKOWYM

Wszelkie klopsy i pulpety to już klasyka polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone klopsy ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie pieczarkowym. 
Całość podałam dla odmiany z ryżem 😉





Składniki na klopsiki:
  • 400g mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej
Na sos:
  • 200 g pieczarek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • olej
  • cebula


Wykonanie:

Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.


Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy na talerz. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i dusimy wszystko około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z sosu liść laurowy, ziele angielskie, a sos blendujemy. 
 Na koniec zabielamy nasz sos śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną sosu. Posypujemy koperkiem. Przekładamy klopsy do gorącego sosu.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF