środa, 26 czerwca 2019

BABKA ŁACIATA NA ADWOKACIE

Ponieważ między moimi nalewkami znalazłam ostatnio butelkę z końcówką adwokata, postanowiłam wykorzystać go do pysznej babki. 
Dzięki niemu ciasto nabrało aromatu i ciepłego koloru. 
Moja babka jest dość "ścisła" ale nie sucha, i właściwie z każdym dniem smaczniejsza 👍
Polecam wszystkim amatorom tego typu wypieków. 





Składniki:
  • 6 jajek
  • 250 g  masła (lub Kasi)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 100 ml adwokatu
  • 1 łyżka  kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego


Wykonanie: 

Makę pszenną ączymy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiewamy całość.
W rondelku rozpuszczamy masło. Po wystudzeniu wlewamy do niego  adwokat. 
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową do puszystości. Stopniowo  wlewamy masło połaczone z adwokatem oraz dodajemy po łyżce mąkę. Ubijamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy.
Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy najpierw jasne ciasto, a na nie ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 50 minut. 
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy dowolnie.