czwartek, 25 kwietnia 2019

WIOSENNA KOPERKOWA Z ZACIERKAMI I I ŚMIETANĄ

Bardzo prosta i smaczna zupa. Gotuję ją zazwyczaj na częściach drobiu (skrzydełkach, udkach czy skrzydle z indyka), a serwuję z bardzo różnymi dodatkami: ryżem, ziemniakami, drobnym makaronem, lanymi kluskami. Dziś  podałam ją z makaronem zacierkowym, który bardzo lubię. 
Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe mnóstwo świeżo posiekanego koperku 👍👌
Mięso, na którym gotuję wywar zawsze obieram i wrzucam 
ponownie do zupy. 



Składniki:
  • bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki
  • ukwaszona śmietana 18%

Wykonanie:

Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą na oczkach lub pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zaciągamy zupę łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną majeranku roztartego w dłoniach. Na koniec dodajemy śmietanę 18% i dużo posiekanego koperku.
Podajemy z makaronem typu zacierka. Ja makaron gotuję osobno, nakładam na talerz i zalewam gorącą zupą.