poniedziałek, 15 kwietnia 2019

ŻUREK NA ZAKWASIE. Z PULPETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY

Tym razem mój żurek postał z domowego zakwasu, który dostałam, i podałam go trochę w innej formie: z tłuczonymi ziemniakami, jajkiem ugotowanym na półmiękko i klopsikami z białej kiełbasy. 
Echhhh jakie to było dobre 😍



Składniki:

  • ok. 500 ml domowego zakwasu na żurek
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • śmietana 18% (u mnie ukwaszona)
  • sól
  • pieprz
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • garść suszonych grzybów
Dodatkowo

  • jajka ugotowane na półtwardo
  • surowa biała kiełbasa

Wykonanie: 

Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie , pokrojone (wcześniej zamoczone) suszone grzyby i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość smażymy . 
Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa. Białą kiełbasę wyduszamy z flaka. Dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy na gorący bulion. Następnie do bulionu dodajemy nasz zakwas (przed wlaniem mieszamy). Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny. Na koniec przekładamy do zupy zawartość patelni (boczek z cebulką) doprawiamy żurek solą, pieprzem, dużą ilością majeranku oraz śmietaną 18%.