środa, 10 kwietnia 2019

3 BIT - PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA

Proste ciasto bez wykorzystania piekarnika 😊 Idealne dla wszystkich łasuchów, gdyż ze względu na kajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany  kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍
Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne warstwy porządnie stężały. 


Składniki:


  • ok  700 g  herbatników 
  • 1 puszka masy kajmakowej (520 g)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy 
  • 30 g ciemnej czekolady lub czekoladowe kropelki do ozdoby

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania kremu budyniowego:
2 opakowania budyniu waniliowego rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Wlewamy budynie do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż pojawią się  bąbelki. Budyń przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, do uzyskania gładkiego kremu.

Składanie ciasta: 

Blaszke wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nich rozsmarowujemy 1/2 puszki kajmaku (możemy go przełożyć do miseczki i lekko podgrzać, aby było nam łatwiej rozsmarować). Kajmak przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Na nie wykładamy przyrządzony wcześniej krem budyniowy. Na krem - wędruje 3 warstwa herbatników. Na herbatniki wykłądamy drugą połowę masy kajmakowej. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na kajmak. Na wierzch śmietany ścieramy czekoladę. 
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.