piątek, 29 marca 2019

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH)

Udaje się zawsze!
Dlatego przepis polecam tym mniej wprawionym w drożdżowych wypiekach 😎
Nie wymaga przygotowania rozczynu i mozolnego wyrastania.
Wszystkie składniki wrzuca się kolejno do miski, odstawia na min. 3 godziny (ja robię to zazwyczaj wieczorem , a rano piekę) potem miesza składniki do połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Ja wyrabiam z reguły 2-3 minuty mikserem, bo tak jest mi wygodniej. 
Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką.
No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍
Oczywiście możemy tu użyć dowolnych owoców: świeżych lub mrożonych (mrożone wykładamy na ciasto bez rozmrażania)
Szybko i prosto!
Polecam gorąco!



Składniki: (na blachę 31cmx41cm)
  • 10 dkg świeżych drożdży (ale 8 dkg też zupełnie wystarczy) 
  • 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych widelcem w miseczce)
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. zimnego mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 szkl. mąki
  • aromat cytrynowy
  • dowolne owoce

Kruszonka - przepis tutaj

Wykonanie

Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny (mozna na dłużej - ja często przygotowuję składniki w misce wieczorem, i zostawiam do rana. Ciasto nie musi stać w ciepłym!). Po tym czasie ciasto  wyrobić . Ja robię to przy użyciu drewnianej łyżki (Wyrabiałam ok. 5 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączyły sie i otrzymałam gładkie ciasto) lub haka od miksera. Wyrobione ciasto jest dosyć gęste. Wykładam je na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę, a następnie wyrównuję dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie.  Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami, które wykładamy na surowe ciasto, i posypać na wierzchu kruszonką. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 45 minut.