piątek, 15 marca 2019

PIECZEŃ Z ŁOPATKI W AROMATYCZNYM SOSIE Z WARZYW I CZERWONEJ CEBULI

Dziś coś dla mięsożerców 😄 Mięciutkie mięso, zalane pysznym, aromatycznym sosem ... Klasyka kuchni polskiej. Bez udziwnień, bez kombinowania ... proste, dostępne składniki i pyszny obiad gotowy 😉 
Takie mięso możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ... 
Zapraszam 😍




Składniki:
  • łopatka wieprzowa - u mnie około 1.20 kg
  • 5 czerwonych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżeczki musztardy
  • olej
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka


Wykonanie:


Robimy marynatę: do oleju dodajemy paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, musztardę. Mieszamy. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na 1h. 
Po tym czasie łopatkę obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do garnka (patelni) po smażonym mięsu wrzucamy pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy całość 5 minut. Mięso wkładamy ponownie do garnka, dodajemy marchewkę, seler naciowy, pietruszkę, czosnek i zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem, jeśli mamy). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (ja 1.5 h). Następnie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe, ziele angielskie, a resztę sosu blendujemy (wraz z warzywami).  Przed podaniem pieczeń kroimy na plastry i polewamy naszym sosem.