wtorek, 12 marca 2019

SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ

Pyszna, krucha szarlotka z mnóstwem prażonych jabłek 😍 Ja nawet przesadziłam z ilością jabłek, i mogło ich u mnie być ociupinkę mniej, bo tak duża ilość jabłek troche komplikuje krojenie. Ale za to jaaaaki smak? 
Niebo w gębie 😍



Składniki: (na blaszkę o wymiarach 36cm x 24cm)
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 250 g cukru pudru

Na nadzienie:
  • około 1.5-2 kg jabłek
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie: 


Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić.
Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.  Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki (na ok. 30 minut),  mniejszą do zamrażarki. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić ciastem z lodówki. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika. Całośc posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut.