czwartek, 24 stycznia 2019

LEKKO BRZOSKWINIOWE PĄCZKI NA SERKU HOMO

Pewnie większość zna przepis ma małe pączusie, które w swoim składzie mają serek homogenizowany. To taka szybsza i łatwiejsza odmiana tradycyjnych, drożdżowych pączków 😉
Do zrobienia pączków nie potrzebujemy miksera tylko zwykłą rózgę do wymieszania składników, co też usprawnia pracę. Pączki są mało słodkie, ponieważ cukier pochodzi tylko z serka homo, więc wielkim łasuchom polecam dodać np. 1 łyzkę cukru. I pamiętajmy: wszystkie wypieki zawierające twaróg  lub serek homogenizowany są najsmaczniejsze w dzień smażenia (pieczenia) 😊




Składniki:
  • 600 g serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym
  • 500 g mąki
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 5 całych jaj
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropki aromatu cytrynowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia


Wykonanie:


Serki mieszamy rózgą z całymi jajkami i szczyptą soli. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz partiami przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty (lub kulistą łyżką od lodów)  namoczoną w gorącym oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy  z obu stron na lekko brązowy kolor. na średnio gorącym oleju, aby pączki "doszły" w środku. Pamiętajmy, aby przed każdym nabraniem masy zanurzyć łyżkę w oleju. Tym sposobem ciasto łatwo odejdzie nam od łyżki. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza 😊

Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu (jeśli lubimy cynamon) bądż posypujemy cukrem pudrem.