Wilgotny, puszysty, aromatyczny ... jeden z lepszych jakie jad艂am 馃槏
Szybki w przygotowaniu, i prosty do wykonania. Nie wymaga d艂ugiego le偶akowania, dlatego czasem nazywany jest piernikiem dla sp贸藕nialskich 馃槈
Uprzedzam Wasze pytanie - marchewka nie jest tutaj wcale wyczuwalna, a jest wa偶nym sk艂adnikiem, bo nadaje wilgotno艣ci naszemu ciastu.
Je艣li lubimy bardzo s艂odkie ciasta mo偶emy doda膰 nie 2, a 3 艂y偶ki miodu, lub prze艂o偶y膰 piernik np. powid艂ami 艣liwkowymi.
Uprzedzam Wasze pytanie - marchewka nie jest tutaj wcale wyczuwalna, a jest wa偶nym sk艂adnikiem, bo nadaje wilgotno艣ci naszemu ciastu.
Je艣li lubimy bardzo s艂odkie ciasta mo偶emy doda膰 nie 2, a 3 艂y偶ki miodu, lub prze艂o偶y膰 piernik np. powid艂ami 艣liwkowymi.
Sk艂adniki: (u mnie keks贸wka 30cm x 12 xm)
- 2 szkl m膮ki pszennej
- 2 szkl startej na drobnych oczkach i odci艣ni臋tej marchewki (2 du偶e albo 3 mniejsze)
- 3/4 szkl cukru pudru
- 4 jaja
- 1/2 szkl oleju
- 2 艂y偶ki miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody
- 2 艂y偶eczki kakao
- 3 艂y偶eczki przyprawy do piernika
- 100 g posiekanych orzech贸w w艂oskich
- 100 g rodzynek
Wykonanie:
W misce mieszamy sk艂adniki suche: m膮k臋, cukier puder, proszek, sod臋, przypraw臋, kakao.
W drugiej misce miksujemy ze sob膮 jajka, olej i mi贸d. Nast臋pnie suche sk艂adniki przesypujemy do mokrych i miksujemy do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Na koniec do masy dodajemy start膮 marchewk臋, orzechy i rodzynki, i mieszamy ca艂o艣膰 艂y偶k膮. Ciasto wylewamy do formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas艂em i obsypanej bu艂k膮 tart膮. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na oko艂o 1 godzin臋.
Po wystygni臋ciu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polew膮 czekoladow膮.
Idealny ,dziekuje ,zrobi臋 !
OdpowiedzUsu艅Justyna
Najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jad艂am 馃挀
OdpowiedzUsu艅Chce go zrobic w wiekszej formie.Takiej jak sie piecze ciasta.Prostokatna.Czy musze wszystkie skladniki podwoic?Czy tylko troche zwiekszyc proporcje? Prosze o odp.Dziekuje!Wyglada wspamiale!!
OdpowiedzUsu艅Zdaje si臋, 偶e chyba ju偶 odpowiedzia艂am na fb 馃槈 Je艣li foremka nie jest du偶a, mo偶esz odwzorowa膰 sk艂adniki, je艣li troch臋 wi臋ksza, to proponuj臋 o po艂ow臋 zwi臋kszy膰 sk艂adniki (nie zwieksza膰 sody ani proszku), powinno wyj艣膰 ok.
Usu艅Prosz臋 o informacj臋 jakie s膮 wymiary blaszki.
OdpowiedzUsu艅U mnie keks贸wka 30cm x 12 cm.
Usu艅