czwartek, 19 grudnia 2019

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z KUKURYDZĄ I GROSZKIEM

Zapraszam dziś na moja wersję sałatki śledziowej. Wiadomo, że do takiej sałatki każdy dodaje swoje ulubione produkty, i pod własny smak ją komponuje.
Ja zawsze słoność matiasów przełamuję lekką słodyczą ogórków konserwowych i kukurydzy. 
Fajnie podkręca też smak dodanie do niej małego jabłka 👍 No i oczywiście ziemniaki .... które są przecież nieodzownym składnikiem chyba każdej sałatki śledziowej 😉
taka sałatka pięknie wygląda ułożona warstwowo np. w szklanej misce ... 
ale ja zdecydowanie wolę "wymerdane" sałatki 😋 niż artystycznie ułożone piramidy na potrzeby pięknego zdjęcia.
Także moja sałatka "niewyględna" ale za to jaaaaaka dobra! 




Składniki:
  • kilka płatów mięsistych matiasów
  • 2 ziemniaki
  • 1 małe jabłko
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • 2-3 konserwowe ogórki
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • zielenina


Wykonanie:


Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 3-4 godziny. Po wymoczeniu pokroić w kostkę lub paski.  Ziemniaki obrać i ugotować, pokroić w dużą kostkę. Ogórki konserwowe w mniejszą. Cebulę i jabłko pokroić dość drobno. Kukurydzę i groszek odcedzić. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Dodac majonez, odrobinę musztardy, pieprz, ew. sól i posiekaną zieleninę. Ponownie wymieszać i schłodzić w lodówce. 




środa, 18 grudnia 2019

MURZYNEK Z JOGURTOWĄ CHMURKĄ

Puszysty, aromatyczy murzynek pokryty delikatną jogurtową chmurką ... 
Dlaczego chmurką? 😎 Bo warstwa jogurtowa jest niesamowicie delikatna, nieprzesłodzona wręcz piankowa. Bardzo fajne zestawienie smaków. 
Ciasto jest proste do zrobienia, i nie zabierze Wam dużo czasu 😉



Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm)
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżka przyprawy do piernika
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej  mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.  Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy. 
Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy łyżką.
Teraz zabieramy się za wykonanie masy z jogurtów:

  
Składniki na masę jogurtową:
  • 1100 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżka mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 jajka
  • 100 g rodzynek
Jogurty miksujemy z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.  Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, następnie odciskamy i dodajemy do jogurtowej masy. Mieszamy całość delikatnie, po czym wykłądamy na wczesniej przygotowany piernikowo-czekoladowy spód. 
Wygładzamy całość łyżką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 - 60 minut. 
Po wystudzeniu możemy ozdobić ciasto polewą czekoladową. Ja polewę pomijam, bo nie lubię bardzo słodkich ciast.






niedziela, 15 grudnia 2019

SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI

Wilgotny, puszysty, aromatyczny ... jeden z lepszych jakie jadłam 😍
Szybki w przygotowaniu, i prosty do wykonania. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego czasem nazywany jest piernikiem dla spóźnialskich 😉
Uprzedzam Wasze pytanie - marchewka nie jest tutaj wcale wyczuwalna, a jest ważnym składnikiem, bo nadaje wilgotności naszemu ciastu. 
Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy dodać nie 2, a 3 łyżki miodu, lub przełożyć piernik np. powidłami śliwkowymi.




Składniki: (u mnie keksówka 30cm x 12 xm)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 szkl startej na drobnych oczkach i odciśniętej marchewki (2 duże albo 3 mniejsze)
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek 

Wykonanie:


W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier puder, proszek, sodę, przyprawę, kakao.
W drugiej misce miksujemy ze sobą  jajka,  olej i miód. Następnie suche składniki przesypujemy do mokrych i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub  dekorujemy polewą czekoladową. 







piątek, 13 grudnia 2019

KOTLETY MIELONE W WAFLU

Proste i pyszne danie obiadowe, no i bardzo oryginalne 😍 

Kiedy podczas urlopu w Polsce dostałam od Andżeliki ten przepis, bardzo mnie zaintrygował. Oczywiście po powrocie do domu musiałam wypróbować! 

Kotleciki mielone smażone w waflu są bardzo smaczne. Z podanej ilości wychodzi duża porcja. Ja połowę usmażyłam na obiad, a drugą połowę zamroziłam, zawijając każdą roladkę w folię aluminiową.  Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy mniej niż godzina, aby rolada dała się kroić w plastry i smażyć.

Składniki:

  • 4  suche wafle tortowe
  • 0.5 kg mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • sól 
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • 1 jajko do mięsa
  • 3 jajka do panierki
  • 200g pieczarek
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
  • dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka lub koperek

Wykonanie:

Mięso mielone wyrabiamy tak samo jak na tradycyjne, klasyczne kotlety mielone. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, papryki, majeranek) oraz dodajemy jajko. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy najpierw cebulę, dodajemy posiekany czosnek, a następnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość chwilę, a następnie studzimy i dodajemy do masy mięsnej. Wyrabiamy dokładnie. Na każdy wafel nakładamy gotową masę, i zostawiamy wafle na około 30 minut, aby nam zmiękły pod wpływem wilgoci. Po tym czasie rolujemy i każdą mięsną roladę kroimy na około 1.5 cm plastry.



Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i warzywnym dodatkiem jako danie obiadowe, albo zjadamy z chlebem.









czwartek, 12 grudnia 2019

GRZYBOWA Z KUSKUSEM PERŁOWYM

Gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewająca i treściwa 👌 Chyba wymieniłam wszystkie jej walory. No i do tego nie czasochłonna, co dla mnie osobiście jest też rzeczą ważną 😉
Do zupy wykorzystałam zamrożone jesienią grzyby, które znalazłam w czeluściach zamrażarki. Została mi jeszcze jedna porcyjka, tak więc za jakiś czas będzie powtórka, bo zupa wyszła tak pyszna, że nie mogliśmy się nią najeść ...



Składniki:

  • mieszanka świeżych lub mrożonych grzybów (u mnie prawdziwki i kurki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyka selera naciowego
  • 3/4 szklanki kuskusu perłowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 18%
  • masło klarowane
  • koperek lub natka


Wykonanie:


Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, Chwilę smażymy, po czym dodajemy grzyby (większe kroimy na mniejsze kawałki). Mieszamy i smażymy całość około 10-15 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler i zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy). Do gotującej się zupy dodajemy także wypłukaną kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw i grzybów mieszając od czasu do czasu, aby kasza nam nie przywarła do dna. Na koniec  zabielamy zupę śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem lub natką. 



piątek, 6 grudnia 2019

PASTA Z BRYNDZY I JAJEK




Aby przyrządzić taką smaczną pastę do kanapek potrzebujemy tylko 3 składników: ugotowanych na twardo jajek, rzodkiewki i sera typu bryndza 😍 
Do tego dodajemy tylko do smaku, i w celu nadania paście aksamitnego smaku - majonezu oraz jogurtu (w konfiguracji ilościowej dowolnej) oraz szczypty pieprzu ziołowego i odrobiny zieleniny typu: natka, szczypiorek lub koperek. 
Wszystko dusimy widelcem, lub drobno kroimy, mieszamy i chłodzimy w lodówce. 
A potem ... myk .. na kanapeczkę i zajadamy ze smakiem 😃






poniedziałek, 2 grudnia 2019

PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I PRAŻONYMI ORZECHAMI

Kolejna odsłona moich ukochanych drożdżówek 😍 
Tym razem upiekłam je z dodatkiem uprażonych jabłek i orzechów, które delikatnie podsmażyłam z masłem i miodem. Bardzo fajne zestawienie smaków 👌
Zresztą nie od dziś wiadomo, że jabłka i orzechy to całkiem zgrany duet 😎


Składniki (na około 12 -13 sztuk):
  • 500g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op  cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Kruszonka: przepis tutaj
Ponadto:
3-4 jabłka (pokrojone w kostkę i duszone z odrobiną cukru i łyżeczką soku z cytryny w rondelku na małym odniu około 10 minut)
100 g włoskich orzechów (posiekanych i podsmażonych w rondelku z odrobiną miodu i masła)
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Na konću wlewamy do ciasta ciepłe, roztopione masło i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Do wgłębienia nakładamy trochę wystudzonych jabłek i uprażonych orzechów. Brzegi drożdżówki możemy  posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.