Szukaj na blogu

czwartek, 29 sierpnia 2019

KRUCHE CIASTO Z MORELAMI I KRUSZONKĄ

Uwielbiam proste ciasta 💗  
Ucierane , kruche czy też drożdżowe z sezonowymi owocami, uwieńczone maślaną kruszonką zawsze były, są i będą dla mnie kwintesencją smaku! 





Składniki na kruche ciasto: (na blaszkę 31cmx21cm)
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia)
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto  łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ja często kruche ciasto przygotowuję wieczorem, a następnego dnia  dodaję owoce i kruszonkę. I tym sposobem szybciutko ciasto jest gotowe. 
Schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę.  Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na 10-12  min. Po tym czasie na cieście układamy kawałki dowolnych owoców i posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy też posypać odrobiną cukru waniliowego, dla wzbogacenia smaku. 
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30-35 minut. 






3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF