środa, 26 czerwca 2019

BABKA ŁACIATA NA ADWOKACIE

Ponieważ między moimi nalewkami znalazłam ostatnio butelkę z końcówką adwokata, postanowiłam wykorzystać go do pysznej babki. 
Dzięki niemu ciasto nabrało aromatu i ciepłego koloru. 
Moja babka jest dość "ścisła" ale nie sucha, i właściwie z każdym dniem smaczniejsza 👍
Polecam wszystkim amatorom tego typu wypieków. 





Składniki:
  • 6 jajek
  • 250 g  masła (lub Kasi)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 100 ml adwokatu
  • 1 łyżka  kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego


Wykonanie: 

Makę pszenną ączymy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiewamy całość.
W rondelku rozpuszczamy masło. Po wystudzeniu wlewamy do niego  adwokat. 
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową do puszystości. Stopniowo  wlewamy masło połaczone z adwokatem oraz dodajemy po łyżce mąkę. Ubijamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy.
Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy najpierw jasne ciasto, a na nie ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 50 minut. 
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy dowolnie. 







poniedziałek, 17 czerwca 2019

SEROWE KOPERTY Z POWIDŁAMI

Pyszne, kruche, mięciutkie i expresowe do wykonania. Nie wymagają od nas żadnych wyszukanych składników. Uwielbiam lekko serowy smak tych ciastek ... ❤  Są delikatnie słodkie, więc jeśli jesteś łasuchem proponuję polukrować je lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Dla mnie było to już zbędne, bo powidła śliwkowe nadają ciasteczkom wg mnie dostatecznej słodkości 😊



Składniki:
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 25 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • powidła śliwkowe


Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasteczek

Wykonanie:


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy, otartą skórkę cytryny i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok. 1/2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty, na środek każdego nakładamy łyżeczkę powidła i sklejamy przeciwne rogi do środka lekko dociskając. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy na złoty kolor.






czwartek, 6 czerwca 2019

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM





Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • chrzan lub musztarda
  • koperek, szczypiorek lub rzeżucha

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy. Kroimy każde na pół. Wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki. Dodajemy odsączonego tuńczyka w sosie własnym. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majonezem i chrzanem lub musztardą. Dodajemy zieleninę. Mieszamy dokładnie  i nakładamy do białek. Dekorujemy dowolnie.