piątek, 14 grudnia 2018

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Proste i pyszne danie ze śledzi, które nie raz królowało na stole, podczas imprez rodzinnych. 
Przepis stary, chyba sprzed lat 20-tu z kawałkiem 😉
Nie było w moim domu imprezy na której nie "rządziłyby" na stole właśnie te śledzie. Przepis szybki i prosty do odtworzenia, a efekt końcowy ? Gwarantuję, że zadowoli najbardziej wybrednych 😊




Składniki:
  • kilka płatów wymoczonych filetów śledziowych (najlepiej w mleku)
  • 3-4 ugotowane jajka
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • majonez
  • sól, pieprz,
  • koperek

Wykonanie:

Układać warstwami w misce (najlepiej przeźroczystej):
kawałeczki śledzia
starte na oczkach jajka
startą ugotowaną marchewkę
startego ugotowanego ziemniaka
majonez
ponownie kawałki śledzia.
Na wierzchu zetrzeć na oczkach jajka, posypać pieprzem oraz koperkiem.