piątek, 7 grudnia 2018

KLOPSIKI Z SZYNKI W SOSIE MOCNO WARZYWNYM


Mięciutkie, delikatne klopsiki w mocno warzywnym sosie. 
Do sosu możemy dorzucić wszystkie nasze ulubione warzywa. Im warzyw więcej, tym sos będzie treściwszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny 😉




Składniki na klopsy:
  • 600 g mięsa od szynki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2-3 łyżki wody
  • masło klarowane
  • olej 
  • mąka

Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym wraz z przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy, kaszę manną i wodę. Wyrabiamy dokładnie. Formujemy zwilżonymi w wodzie dłońmi niewielkie klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.



Składniki na sos: 
  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • masło klarowane lub olej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, rózyczki kalafiora, i pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy wodą (lub bulionem jeśli mamy), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusimy do miekkości warzyw. Na koniec dodajemy śmietanę 18% (do smaku) i posiekana zieleninę (koper, natkę lub szczypiorek). 
Sosem polewamy usmażone klopsiki.