piątek, 2 listopada 2018

GULASZOWA Z RYŻEM. NA WOŁOWINIE.

Pyszna, rozgrzewająca, i baaardzo aromatyczna 😍 rewelacyjnie sprawdza tu sie wołowina, która podkręca smak zupy, a mnogość warzyw dodaje jej aromatu. A wszystko skompane w pomidorowej passacie ... 
Zakochałam się w tej zupie ... 💓



Składniki:

  • 500 g rozbefu wołowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-5 pieczarek
  • passata pomidorowa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 1/2 woreczka ryżu
  • olej

Wykonanie:


W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę (może to być dowolny kawałek). Smażymy około 10 minut na dość silnym ogniu, po czym podlewamy mięso wodą (lub bulionem jeśli mamy), dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy 20 minut, po czym dorzucamy pokrojone warzywa oraz ryż. Całość gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec wlewamy passatę, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Po zagotowaniu posypujemy całość posiekaną natką lub koperkiem.