wtorek, 30 października 2018

BABKA PIEGUSEK. CYTRYNOWO-JOGURTOWA Z CZEKOLADĄ.

Pyszna babka jogurtowa-cytrynowa. Jogurt nadaje jej wilgotności, a skórka cytrynowa i sok - pięknego aromatu. Dodatkowo wzbogaciłam ją czekoladową posypką. Prosty, nieskomplikowany przepis na małe co nieco do kawki 👍



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki posypki czekoladowej ( nie kakaowej tylko z prawdziwej czekolady, można kupić już gotową) lub zamiennie starta na tarce ciemna czekolada


Wykonanie:


Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ucierany z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do dajemy po 1 jajku ciagle ubijając. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i sodą oraz jogurt. Całość delikatnie miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, sok i posypkę czekoladową. Mieszamy łyżką i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 stopni.