Dzisiejszą drożdżówkę postanowiłam uświetnić tegorocznym pureee z dyni. Nadała ona mojemu ciastu pięknego, lekko pomarańczowego smaku oraz wilgotności. Zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam jagody goji.
Świetnie sprawdza się też w drożdżówce suszona żurawina.
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. stopionego masła
- 0.5 szkl. puree z dyni
- 0.5 szkl. cukr
- 1 cukier waniliowy 16 g.
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 3 jajka + 1 żółtko
- 150 g jagód goji
Kruszonka: przepis tutaj
Wykonanie:
Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz ,wyrośnięty rozczyn oraz puree z dyni. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Po tym czasie dodać namoczone wcześniej i odsączone jagody goji. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Posypać wierzch kruszonką. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.