poniedziałek, 1 października 2018

PIKANTNY KREM Z KUREK

Krem z kurek to prosty pomysł na szybki i pyszny obiad.  
Zupa jest treściwa, aromatyczna i lekko pikantna. Można ja podawać dowolnie np. z grzankami czy groszkiem ptysiowym. 
Moja wersja jest jednak tak gęsta, 
że dodatkowe węglowodany odpuszczam ... 😉



Składniki:

  • 300 - 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • śmietana 30%
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło klarowane


Wykonanie:

Zagotować lekko osoloną wodę w garnku z marchewką, pietruszką, liściem laurowym i zielem angielskim. Na rozgrzanym klarowanym maśle podsmażyć na złoto cebulkę, dodać oczyszczone dokładnie kurki i dusić całośc 10 minut. Nastepnie całą zawartość patelni wlać do warzywnego bulionu i gotować całość 15-20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Wyjąć warzywa i trochę kurek, a resztę zblendować. Na koniec doprawić śmietaną 30% i posypać natką pietruszki.